Zaloguj się

Warsztaty kulinarne – z czym to się je?

Warsztaty kulinarne – z czym to się je?

W ostatnich latach znacząco wzrosło zainteresowanie gotowaniem i samodzielnym przyrządzaniem potraw. Trendowi temu towarzyszy wysyp kursów i warsztatów kulinarnych, na których pod okiem ekspertów możemy odkryć tajniki gotowania i poznać sekrety kuchni świata. Sprawdź, czy warsztaty kulinarne mogą być właśnie dla Ciebie.

Moda na gotowanie ma z pewnością kilka źródeł. Wpływają na nią chociażby bijące rekordy sprzedaży książki i poradniki kucharskie. Obok gotowych przepisów na smaczne dania – poprzez kulinarne ciekawostki – przy okazji odkrywają one przed nami także kulturę danego regionu. Nie bez znaczenia pozostają programy kulinarne. W końcu tłumy ludzi przed telewizorami i YouTube’em regularnie oglądają jak znane osobistości próbują swoich sił w kuchni. Ostatecznie, czy jest ktoś kto nigdy nie zawiesił oka na Makłowiczu czy Okrasie…? Do tego dochodzi wzrost świadomości żywieniowej Polaków, moda na bycie fit czy szereg programów rozrywkowych, w których głównymi bohaterami są profesjonalni kucharze lub osoby, które kucharzami dopiero chcą się stać.

Nie wszystkim jednak zależy na tym, by dzięki popisom w kuchni zostać od razu gwiazdą show biznesu. Żeby nauczyć się gotować, nie trzeba brać udziału w talent show. Rynek nie znosi próżni i szybko wyszedł naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom osób chcących rozwinąć swoje kulinarne pasje. Pora na szybki przegląd możliwości nauki i doskonalenia kucharskich umiejętności.

Nauka gotowania z książką kucharską?

Większość osób podstawową wiedzę dotyczącą gotowania wynosi z domu – dzięki wspólnemu przygotowywaniu posiłków w rodzinnym gronie czy podpatrywaniu rodziców i dziadków. Jeśli jednak nikt w młodości nie zachęcał nas do samodzielnego kucharzenia to nasze umiejętności najpewniej ograniczają się do… usmażenia jajecznicy, zrobienia tostów i przegotowania wody na herbatę. Czy w takim razie aktualne staje się powiedzenie “czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”? Niekoniecznie. Przygotowywać smaczne posiłki można nauczyć się właściwie w każdym wieku. Należy jednak pamiętać, że nauka gotowania wymaga cierpliwości, a przede wszystkim praktyki. Wiedza czysto teoretyczna w niczym nam w kuchni nie pomoże.

Z tego też względu na nic nie zdadzą się książki kucharskie, przepisy odziedziczone po babci, a nawet programy telewizyjne i filmy pokazujące jak przygotować daną potrawę. Stanowią one jedynie źródło inspiracji i wskazówek. Konieczne jest jednak byśmy sami w końcu chwycili za nóż, zaczęli ugniatać ciasta, doprawiali zupy i sałatki. Bez godzin spędzonych w kuchni i działania metodą prób i błędów, nasz talerz nadal pozostanie pusty, a my głodni.

Warsztaty kulinarne czyli 3 w 1

Dla osób, którym zależy na nauce gotowania bez konieczności wertowania książek kucharskich, dobrym pomysłem mogą być warsztaty kulinarne i kursy gotowania. W odróżnieniu od szkoleń biznesowych czy kursów programowania, nie stawiamy tu głównie na zdobycie przydatnych na rynku pracy kompetencji czy certyfikatu, lecz na rozwijanie pasji oraz naukę nowych umiejętności w przyjaznej atmosferze, często poprzez zabawę.

Dużym plusem kursów gotowania jest możliwość nauki pod okiem profesjonalistów. Wsparcie doświadczonego kucharza, który poinstruuje nas jak poprawnie wykonywać poszczególne czynności w kuchni może być bezcenne. Podczas zajęć przekaże nam też tajniki sztuki kulinarnej oraz podpowie jak najlepiej łączyć ze sobą smaki. Tego typu praktycznej wiedzy nie są w stanie dać nam nawet najlepsze poradniki czy vlogi. Co więcej, oferta warsztatów kulinarnych jest z roku na rok coraz bogatsza. Dlatego, bez względu na to, jaki jest nasz poziom zaawansowania lub w jakiej kuchni świata chcielibyśmy się podszkolić, ze znalezieniem odpowiedniego kursu nie powinno być większego problemu.

Warsztaty kulinarne zazwyczaj odbywają się w małych grupach, dzięki czemu prowadzący poświęcają każdemu należytą uwagę. Przygotowywanie dań w kameralnym gronie to też świetna okazja na poznanie osób dzielących z nami pasję. Tym bardziej, że kursy często kończą się wspólnym spożyciem przygotowanych potraw, co dodatkowo umila atmosferę i sprzyja nawiązaniu nowych znajomości.

Dla kogo warsztaty gotowania?

Wśród uczestników kursów gotowania można spotkać zarówno osoby, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki, jak również tych, którzy już umieją gotować i chcą szlifować swoje zdolności kulinarne pod okiem ekspertów. Są tacy, którym zależy na nauce konkretnych umiejętności, na przykład wypiekania chleba czy przygotowania makaronu. Są i ci, którzy chcą po prostu miło spędzić czas, poznać nowe smaki oraz… dobrze zjeść.

Kursy kulinarne coraz częściej organizowane są też dla różnych grup wiekowych. Choć firmy prowadzące warsztaty kierują swoją ofertę przede wszystkim do dorosłych, to coraz większą popularnością cieszą się też zajęcia dla seniorów, całych rodzin, czy wyłącznie dla dzieci. Ta ostatnia forma warsztatów wykorzystywana jest niekiedy także jako alternatywny pomysł na zorganizowanie urodzin dziecka.

Oprócz zaznajomienia z zasadami zdrowego żywienia, przyswajania umiejętności przydatnych w kuchni, czy zapoznania z tajnikami przyrządzania regionalnych potraw, kursy kulinarne rozwijają także nasze zdolności pracy zespołowej, pobudzają kreatywność oraz pomagają nam się odstresować. Między innymi z tego względu coraz częściej stają się formą firmowych spotkań i imprez integracyjnych. Zaangażowanie pracowników w proces przygotowywania posiłków, spędzenie czasu przy stole oraz wspólne jedzenie, sprzyja bowiem rozwijaniu kompetencji miękkich oraz budowaniu pozytywnych relacji w zespole. Te zaś przenoszą się potem do biura tworząc nie tylko bardziej przyjazną, ale i bardziej produktywną atmosferę.

Ile kosztuje nauka gotowania – ceny warsztatów kulinarnych

Co do zasady możemy wyróżnić dwa podstawowe typu kursów gotowania. Pierwszy to kilkudniowe lub nawet kilkumiesięczne szkolenia przygotowujące do zawodu i pracy w gastronomii. Wybierane są najczęściej przez osoby, które planują swoją karierę w branży, chcą podnieść swoje kwalifikacje lub myślą o zmianie zawodu. Ze względu na długość trwania i bogaty program nauczania, ceny takich kursów są zdecydowanie wyższe i sięgają nawet kilku tysięcy złotych. Kwoty te znacząco rosną gdy szkoła, w której chcemy odbyć szkolenie cieszy się dużym prestiżem, a zajęcia prowadzą uznani kucharze. Dla przykładu, ukończenie kursu we francuskiej szkole Le Cordon Bleu trwa ponad pół roku i kosztuje aż 40 tysięcy euro.

Drugim typem kursów są opisywane przez nas warsztaty kulinarne. Trwają one zazwyczaj kilka (od 3 do 5) godzin a ich ceny wahają się od 200 do 500 złotych. W kwocie tej zawarte są niezbędne składniki, akcesoria i sprzęt kuchenny oraz wynagrodzenie dla prowadzącego zajęcia. Im bardziej wyszukana kuchnia, bogaty program kursu oraz wartościowy kucharz, od którego mamy okazję się uczyć, tym ceny warsztatów idą w górę. Choć możliwość podpatrywania szefów kuchni znanych restauracji może być kusząca, to przy wyborze warsztatów gotowania warto kierować się czymś więcej. Ważniejsze niż udział w zajęciach prowadzonych przez Wojciecha Modesta Amaro może okazać się to, jak kurs jest zorganizowany, jak liczna jest grupa kursantów oraz ile czasu poświęcone zostanie na praktykę. Pod uwagę warto wziąć też recenzje i opinie o szkołach. Nic nie powie nam więcej o poziomie prowadzonych zajęć niż doświadczenie jakim dzielą się osoby, które już je ukończyły.

Na naszej stronie znajdziesz najlepsze kursy i warsztaty kulinarne w swojej okolicy. Wejdź tutaj, zapoznaj się z ofertą zajęć i wybierz te, które najbardziej Ci odpowiadają. Jesteś w trakcie kursu lub świeżo po jego ukończeniu? Zostaw swój komentarz i oceń go na altEd. Pomóż innym w wyborze najlepszej oferty!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *